Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Kukorica, mint gyógynövény
  2024-02-03 22:41:29, szombat
 
 



A kukoricát mindenki ismeri és szereti, egész táblákat alkot az utak mentén. Elképzelhetetlen a nyár főtt kukorica nélkül, de nem csak a kukoricaszemet élvezhetjük, hanem gyűjthetjük a kukoricabajuszt (szakállt) is, hiszen gyógyhatással rendelkezik.

Ez a háziasított növény a pázsitfűfélék családjába tartozik és önmagában szaporodásra képtelen. Magjai nagyméretűek és túl sok van belőlük, ezért a lehulló magvakból kikelő csírák egymást fojtják meg. A termesztett kukorica minden ma létező fajtáját emberi tevékenység (nemesítés) hozta létre.

Kukorica történelem
Az újvilág őslakói legalább hatezer esztendeje ismerik a kukorica gyógyhatásait. A szentként tisztelt növénynek gyógyerőt tulajdonítottak

A mexikói indiánok még a sírjukba is magukkal vitték kedvenc csemegéjüket. A kukorica Amerikából érkezett kontinensünkre, mint a burgonya vagy a paradicsom, és ugyanolyan lassan is terjedt el hazánkban. Kolumbusz már első útjáról hozott a magvakból és a spanyol kertekben egyre több helyen megtalálható volt, csöves gabonának nevezték el a növényt, de csak a török hódítók közvetítésével a XVII. Században honosodott meg nálunk. Az első neve török búza, a másik, ma is használatos neve tengeri, ami távoli származására utal.

Gyógyászati felhasználása
A kukoricát elsősorban emberi táplálékként és állatok takarmányozására használjuk.

Kellemes ízű táplálék, magas a kalcium, kálium, vas, foszfor, magnézium, rost, fehérje, szénhidrát, keményítő, olaj, zsír és vitamin tartalma. A-, C-, B1-, B5-, B6-, és E-vitamint, szerves sót, ezenkívül karotint, keményítőt is tartalmaz. Jelentős a tápértéke is, kitűnő ízanyagai mellett sok energiát szolgáltat.

Magas elemi rost tartalma miatt serkenti a bélműködést. Segít a fogszuvasodás megelőzésében. A pattogatott kukorica fogyasztása savlekötő hatású.

Fogyasztása számos jótékony hatással van a szervezetünkre. A kukorica B1 vitamint tartalma miatt a vidámság forrása, mert ez a vitamin felelős a jó közérzetünkért, hiányában gyorsabban válunk idegessé, depresszióssá. A szemekben lévő vegyületek segítenek megőrizni a szellemi frissességet, gyorsítják szervezetünkben az információáramlást, csökkentik a stresszt. A csemegekukorica javítja a nyálkahártyák ellenálló képességét, részt vesz a vércukor szint szabályozásában.

,,A bajusz áldásai, avagy a kukoricabajuszban rejlő szent gyógyerő"

A kukoricabajusz - a szárított bibeszál - szaponint, cseranyagot, karvakrol tartalmú illóolajat, barna és sárga színanyagot, zsírosolajat, karvakrol illóolajat, pentozánt, keserű glikozidát, flavonoidokat, káliumsókat nagy mennyiségben tartalmaz.

A kukoricabajusz belsőleg a népi gyógyászatban elsősorban húgyúti problémák (vesekő, vesehomok, hólyaghurut, húgyúti gyulladások, vese eredetű folyadék visszatartás) megelőzésére, köszvényre, cukorbajra, ödémára alkalmazzák, de gyakori része a fogyasztótea keverékeknek, enyhe vizelethajtó hatású.

Kimutatott foszforsótartalmánál fogva angolkórnál, hátgerincfájásnál előnyösen használható. Köhögés, elnyálkásodás ellen a bajuszt rendszerint a kukoricaszemmel együtt főzik meg, és szüredékét cukorral vagy mézzel erősen ízesítik, majd forrón adják a betegnek.

A kukoricabajusz kissé élénkítő hatású, de kivonatával májelégtelenséget, magas vérnyomást is kezelhetnek. A kukoricabajuszból és a buroklevelekből készült borogatás segít a gennyes sebek felfakadásánál.

A kukorica hajszálgyökereit hatásosnak tartják koszorúér-problémák esetén, de ma már ritkán alkalmazzák. Az el nem szappanosítható zsíranyagot ínygyulladás kezelésére tanácsolják. A kozmetikában a kukoricát bőrnyugtató, revitalizáló-, hidratáló-és ránctalanítószerként tartják számon.

Július, augusztus hónapban gyűjthetjük a bajuszt. A buroklevelek alatti, belső, egészséges, szép sárgászöld színű szálak a gyógyászati szempontból értékes részek. Megszárítjuk napfénymentes, szellős, meleg helyen, szárítás után pedig száraz helyen tároljuk felhasználásig. Szárított állapotban teának használhatjuk.

Kukoricabajusz tea készítése: 3 dl vizet felforralunk, 2 evőkanál szárított kukoricabajuszt teszünk a forrásban lévő vízbe. 1-2 percig még főzzük, majd leszűrve, esetleg mézzel ízesítve fogyasztjuk.

Gyakran keverik más hasonló hatású növényekhez, melyeknek hatását erősíti. Felnőttek gyógyszermennyiségben az orvossal megbeszélve alkalmazhatják.

Utasítás szerinti használata esetén mellékhatás, mérgezés nem ismeretes.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Címkék: hajszálgyökereit, elképzelhetetlen, takarmányozására, csemegekukorica, szabályozásában, buroklevelekből, tulajdonítottak, kukoricaszemmel, szappanosítható, kukoricabajuszt, szervezetünkben, kontinensünkre, kukoricabajusz, szervezetünkre, közérzetünkért, kukoricaszemet, felhasználásig, alkalmazhatják, felfakadásánál, közvetítésével, gyógyhatásait, elnyálkásodás, felhasználása, fogszuvasodás, pázsitfűfélék, megelőzésében, gyógyászatban, gyógyhatással, flavonoidokat, használhatjuk, napfénymentes, nyálkahártyák, depresszióssá, zsírosolajat, frissességet, táplálékként, kukoricát mindenki, utak mentén, nyár főtt, kukoricaszemet élvezhetjük, háziasított növény, pázsitfűfélék családjába, lehulló magvakból, termesztett kukorica, újvilág őslakói, kukorica gyógyhatásait, szentként tisztelt, mexikói indiánok, kukorica Amerikából, burgonya vagy, spanyol kertekben, török hódítók,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
A másik dolog,  Szép estét  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  Hiányzik  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Próbálj meg ...  Mi lenne ha  Szép estét  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Png cica  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Adakozás  Akarat  Png csokor  Leonardo da Vinci gondolata  Elköszönt  Nagyon különös  Idő  Facebookon kaptam  A sors  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Németh László tollából  Egy maradéktalanul uralt világ  Bounty krémes  Facebookon kaptam  Png férfi  Hiányzik  Szép estét kedves látogatóimna...  Akarat  Png kislány  Az igazi szeretetért rendszeri...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Esti kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Akarat  Png virág  Őrizkednünk kell...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Mindig jusson idő nevetni  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Bounty krémes  Facebookon kaptam  Png telefon  Az igazi szeretetért rendszeri...  Szép álmokat!  Sokan azt tartják  Nagyi telefonál  Próbálj meg ...  Reménység és erő Krisztustól e...  Png csokor  George Gordon Lord Byron: Inez...  Png kislány  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Egy lelki imádság  Bounty krémes  Akarat  Kerüld el az evangélium örömén...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Kövesd a cowboyt!  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Lóhere  Kaffka_Margit  Nem méltó hozzád  Egy lelki imádság  Adakozás  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Nem számIt  Fekete István - Akác 
Bejegyzés Címkék
kukoricát mindenki, utak mentén, nyár főtt, kukoricaszemet élvezhetjük, háziasított növény, pázsitfűfélék családjába, lehulló magvakból, termesztett kukorica, újvilág őslakói, kukorica gyógyhatásait, szentként tisztelt, mexikói indiánok, kukorica Amerikából, burgonya vagy, spanyol kertekben, török hódítók, első neve, kukoricát elsősorban, fogszuvasodás megelőzésében, pattogatott kukorica, vidámság forrása, vitamin felelős, szemekben lévő, szellemi frissességet, csemegekukorica javítja, nyálkahártyák ellenálló, vércukor szint, bajusz áldásai, kukoricabajuszban rejlő, kukoricabajusz &#8211, szárított bibeszál, kukoricabajusz belsőleg, népi gyógyászatban, fogyasztótea keverékeknek, bajuszt rendszerint, kukoricaszemmel együtt, kukoricabajusz kissé, buroklevelekből készült, gennyes sebek, kukorica hajszálgyökereit, kukoricát bőrnyugtató, buroklevelek alatti, gyógyászati szempontból, forrásban lévő, orvossal megbeszélve, hajszálgyökereit, elképzelhetetlen, takarmányozására, csemegekukorica, szabályozásában, buroklevelekből, tulajdonítottak, kukoricaszemmel, szappanosítható, kukoricabajuszt, szervezetünkben, kontinensünkre, kukoricabajusz, szervezetünkre, közérzetünkért, kukoricaszemet, felhasználásig, alkalmazhatják, felfakadásánál, közvetítésével, gyógyhatásait, elnyálkásodás, felhasználása, fogszuvasodás, pázsitfűfélék, megelőzésében, gyógyászatban, gyógyhatással, flavonoidokat, használhatjuk, napfénymentes, nyálkahártyák, depresszióssá, zsírosolajat, frissességet, táplálékként, megtalálható, csemegéjüket, fogyasztótea, megelőzésére, származására, vizelethajtó, mennyiségben, visszatartás, keverékeknek, kozmetikában, buroklevelek, felforralunk, ínygyulladás, szaporodásra, megszárítjuk, revitalizáló, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3550
  • e Hét: 28441
  • e Hónap: 59927
  • e Év: 264628
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.